BV met BKR, faillissement of strafblad?

BV met BKR, faillissement of strafblad?

Om een BV op te richten is geen goedkeuring meer nodig van het Ministerie van Justitie. Je kunt dus gemakkelijker een BV oprichten, ook als je een strafblad, schulden met BKR-notering of faillissementenverleden hebt.  De goedkeuring is geschrapt omdat het toezicht nu meer achteraf gebeurt.

Tot 2010 was het oprichten van een BV pas mogelijk als het Ministerie van Justitie vooraf verklaarde dat het geen bezwaar had tegen de oprichting. Voor mensen die eerder een faillissement hadden meegemaakt, of twijfelden vanwege schulden of een strafblad, was de uitslag hiervan soms spannend. Tegenwoordig kunnen zij ook een besloten vennootschap oprichten bij de notaris.

Wil je advies van een boekhouder of administratiekantoor? Met enkele vrijblijvende offertes vergelijk je eenvoudig de tarieven van boekhouders en accountants uit je eigen regio.

Goedkeuring ministerie was gemakkelijk te omzeilen

De reden dat de verklaring is komen te vervallen, is omdat deze geen positieve invloed meer had op de veiligheid van het bedrijfsleven. Mensen die wisten dat ze geweigerd zouden worden konden het makkelijk omzeilen door de BV eerst op iemand anders zijn naam te registreren, en vervolgens over te zetten. Ook zorgde het voor een levendige handel in overbodige lege BV’s. Daarnaast zorgde het voor onnodig veel extra administratieve rompslomp voor de gewone starters en tot slot wilde Nederland op dit vlak niet onder doen voor de landen om ons heen.

De benodigde verklaring is op 1 januari 2010 geschrapt. Het ministerie checkt sindsdien niet langer bij de oprichting van een BV of de oprichter wel in staat is om te ondernemen. Een strafblad, schulden (inclusief BKR-notering) en zelfs eerdere faillissementen hoeven geen belemmering meer te zijn. De notaris die de BV inschrijft in het Handelsregister dient vooraf goed te beoordelen of de oprichting van de BV voor problemen gaat zorgen, maar in de praktijk zal die niet snel een oprichting blokkeren.

Wel kan je verleden van invloed zijn op andere benodigdheden. Denk aan het oprichten van een zakelijke bankrekening of een contract met een leverancier. Dit soort partijen weigeren soms nieuwe ondernemingen als ze van mening zijn dat het verleden van het bestuur daar aanleiding voor geeft. Maar het oprichten van de BV is door het vervallen van de benodigde goedkeuring van het Ministerie makkelijker geworden.

Ministerie houdt nu continu toezicht

Naast het wegvallen van een verklaring van het ministerie is ook het minimumstartkapitaal komen te vervallen. Op hetzelfde moment hebben toezichthouders, handhavers en overheden wel besloten meer toe te zien op misbruik en problemen binnen ondernemingen. Zij hebben besloten om meer samen te werken en misbruik strenger aan te pakken.

Het ministerie heeft aangegeven meer doorlopend toezicht te houden en via databanken risicogevallen eerder op te sporen en gegevens sneller te delen. Zo zal het risicovolle gevallen vaker melden bij andere organisaties als de belastingdienst, FIOT of het Openbaar Ministerie.

Daarnaast let het strenger op of de BV wel goed wordt bestuurd. Maak je grote schulden met de BV en gaat deze vervolgens failliet? Dan is de kans groter dat overheden en toezichthouders nu gegevens uit databases met elkaar delen, en tot de conclusie komen dat niet alleen de BV maar ook jij als bestuurder aansprakelijk bent. De aansprakelijkheid van de BV kan dus naar jou persoonlijk worden uitgebreid als daar aanleiding toe blijkt te zijn.

Maar is dat niet het geval en heb je van je fouten van het verleden geleerd? Dan hoeft die BKR-notering vanwege een eerder faillissement, andere schulden of zelfs dat strafblad dat niets met jouw werkmentaliteit heeft te maken geen invloed te hebben op de oprichting van jouw onderneming.