Buitenlandse BV oprichten
Het oprichten van een Nederlandse BV is in 2012 vereenvoudigd. Onder de nieuwe regelgeving zijn de Engelse Limited en Duitse GmbH in Nederland iets minder populair geworden. Toch zijn er nog altijd mensen die een buitenlandse BV oprichten. Wat zijn nou precies de voordelen van een buitenlandse rechtsvorm?
Vanaf 2003 is het mogelijk om in Nederland actief te zijn met een Duitse GmbH of Engelse Limited. Toch zijn er maar weinig mensen die een buitenlandse BV oprichten. Zeker sinds in Nederland in 2012 de BV als rechtsvorm is vereenvoudigd. Er is bij de nieuwe ‘Flex-BV‘ geen verplicht kapitaal meer nodig, en enkele regels rond de oprichting zijn versoepeld. Sindsdien is er geen noodzaak meer om uit te wijken naar het buitenland.
Wil je advies van een boekhouder of administratiekantoor? Met enkele vrijblijvende offertes vergelijk je eenvoudig de tarieven van boekhouders en accountants uit je eigen regio.
Met name de Engelse Limited heeft tussen 2003 en 2012 een korte periode gehad waarin het zelfs voor puur Nederlandse ondernemers interessant kon zijn om voor deze variant te kiezen. De BV had destijds nog een minimale startkapitaal van 18.000 euro. Voor een Duitse GmbH is het minimumkapitaal van 25.000 euro zelfs nog hoger ingesteld. De Limited kent deze minimumeis niet, daarnaast was het destijds iets sneller op te richten. Zeker wanneer er haast bij was, kon er een voorkeur voor de Limited als rechtsvorm ontstaan.
Buitenlandse BV oprichten? Mag, maar hoeft niet
Fiscaal gezien waren de ondernemingsvormen al gelijk. Als het bedrijf in Nederland gevestigd was, betaalde het hier de belasting, en werd de GmbH of Limited dus gelijkgesteld met een Nederlandse BV. Nu in 2012 de regels zijn veranderd heeft de Limited ook bij het oprichten geen juridische voordelen meer ten opzichte van de BV. Een buitenlandse BV oprichten vanwege snelheid, startkapitaal-eisen of oprichtingseisen, is niet meer nodig.
‘Kwestie van vertrouwen’
Tenminste, niet voor Nederlandse ondernemers die graag onder het Nederlandse recht blijven vallen. De Limited is niet alleen een Engelse rechtsvorm, het bedrijf moet daar dan ook deels gevestigd zijn en heeft met die wetgeving te maken. Dat kan bij Nederlandse afnemers, die de Engelse wet niet kennen, soms een afname in vertrouwen betekenen.
Internationaal geniet de Engelse Limited juist meer vertrouwen en bekendheid. Een VOF of BV zijn puur Nederlandse rechtsvormen en als jouw bedrijf wereldwijd actief is kan een Engelse Limited meer vertrouwen uitstralen dan de Nederlandse variant.
Op zoek naar een notaris waar je een bv kan oprichten? vergelijk tarieven van zo'n 800 erkende notarissen online. Vind snel de goedkoopste notaris in je eigen regio.
Buitenlandse omzetbelasting afdragen
Verkoop je veel naar het buitenland? En dan met name Europese landen als Duitsland, België of Spanje? Dan kan het zijn dat je zelfs verplicht wordt om een onderneming te starten in een of meerdere van deze landen. Dit heeft te maken met de omzetbelasting. Als je een door de EU vastgesteld drempelbedrag overschrijdt, dan dien je zelfstandig actief te worden in dat land.
Als je in Nederland een BV hebt opgericht omdat dit een zelfstandige rechtspersoon is, dan zul je waarschijnlijk in het buitenland ook deze voorkeur hebben. Je moet dan een buitenlandse BV oprichten. In Duitsland kun je dan een GmbH openen, in België een BVBA en in Spanje de SL (Sociedad Limitada).