menu

Flex BV of gewone BV?

In de media wordt veel geschreven over de zogenaamde flex BV. We kunnen ons voorstellen dat je twijfelt. Wat is nu het verschil tussen een flex BV of gewone BV? Biedt BV Beginnen een goedkoper alternatief? Wees gerust, in Nederland is er nog altijd maar één besloten vennootschap. De verschillen zitten hem in de statuten, die jij zelf opstelt.

Elke BV is verschillend, maar de verschillen zijn bepaald door de oprichter. Zo zijn de statuten van een holding, werk-BV of stamrecht-BV meestal verschillend. Wel zijn het alle drie qua ondernemingsvorm als besloten vennootschap dezelfde rechtsvorm. Deze bestaat al jarenlang en in 2012 heeft de overheid het oprichten van de BV verder versoepeld waardoor men is gaan praten over een flex BV en gewone BV. De markt benoemt dus een nieuwe flex BV maar eigenlijk is dat onjuist. Er is geen nieuwe ondernemingsvorm bijgekomen, maar de bestaande besloten vennootschap is aangepast zodat het oprichten makkelijker werd. De nieuwe regels liggen meer in lijn met Europese wetgeving zoals de Engelse Limited, wat de Engelse BV-vorm is.

Flex BV geeft flexibiliteit van statuten aan
De flex BV is een besloten vennootschap met dezelfde rechten als hetgeen voor 2012 werd aangeboden, maar sindsdien kan de BV qua plichten iets soepeler worden vastgelegd, voornamelijk omdat er minder vastgelegd hoeft te worden. De statuten van een BV die voor 2012 is opgericht zullen daarom waarschijnlijk uitgebreider zijn en in veel gevallen ook strenger zijn. Maar ook die BV’s vallen inmiddels onder het nieuwe recht dus als de statuten van die BV’s worden aangepast kan de ondernemer ervoor kiezen om zijn statuten soepeler te maken.

Een flex-BV betekent dus eigenlijk; een BV die na 2012 is opgericht of sindsdien in de statuten is aangepast naar de nieuwe mogelijkheden. Via ons registreer je dus precies dezelfde ondernemingsvorm als de BV-oplossingen die de lokale notaris aanbiedt. Sterker nog, er is een grote kans dat hij hem zelfs voor jou vastlegt want wij werken het liefst met de notaris uit jouw regio.