Flex BV of gewone BV?

Flex BV of gewone BV?

Er wordt veel gesproken over de zogenaamde flex bv. We kunnen ons voorstellen dat je twijfelt. Wat is nu het verschil tussen een flex bv en een gewone bv? Wees gerust, in Nederland is er nog altijd maar één besloten vennootschap. Het verschil heeft te maken met de statuten, die door versoepelde wetgeving aan minder plichten hoeven te voldoen.

Elke bv is verschillend, maar de verschillen zijn bepaald door de oprichter. Zo zijn de statuten van een holding, werk-bv of stamrecht-bv meestal verschillend. Wel vallen alle drie de ondernemingen onder dezelfde rechtsvorm: het besloten vennootschap.

Wil je advies van een boekhouder of administratiekantoor? Met enkele vrijblijvende offertes vergelijk je eenvoudig de tarieven van boekhouders en accountants uit je eigen regio.

Flex BV geeft flexibiliteit van statuten aan

De rechtsvorm bv bestaat al jaren. Maar in 2012 heeft de overheid het oprichten van de bv verder versoepeld. Sindsdien spreekt men ook wel over de flex BV. Er is geen nieuwe ondernemingsvorm bijgekomen, maar het bestaande besloten vennootschap is aangepast zodat het oprichten makkelijker is geworden. De nieuwe regels liggen meer in lijn met Europese wetgeving zoals de Engelse Limited, vergelijkbaar met de Nederlandse bv.

De flex bv is een besloten vennootschap met dezelfde rechten als voor 2012. Maar sinds de ingang van de flexwet hoeven er minder plichten te worden vastgelegd. Daardoor zullen de statuten van een bv die opgericht is voor 2012 waarschijnlijk strenger zijn. Maar ook deze bv’s vallen inmiddels onder de nieuwe wetgeving, en kunnen er dus voor kiezen zijn statuten te versoepelen. Een flex-bv betekent dus eigenlijk een bv die na 2012 is opgericht, of sindsdien zijn statuten heeft aangepast naar de nieuwe regelgeving.