menu

Boekhouding van een BV

Voor de boekhouding van een BV gelden strenge regels. Zo is een goedkeuring van een erkende accountant soms zelfs verplicht. Dat maakt dat een BV gemiddeld gezien wat meer tijd en geld besteedt aan de financiële administratie. Toch hoeven de kosten van de boekhouding van een BV niet veel hoger te zijn dan die van een eenmanszaak.

Een ondernemer met een eenmanszaak kan vrijwel zijn hele administratie zelf bijhouden in een simpel Excel-overzicht. En als er bij een eenmanszaak geen medewerkers of buitenlandse klanten zijn, en de investeringen beperkt blijven, is soms zelfs een balans al bijna overbodig. Voor de aangiftes van de omzet- en inkomstenbelasting is een goed overzicht van inkomsten en uitgaven soms al 95% van het werk. De boekhouding van een BV kent daarentegen wel wat eisen. Maar dat betekent niet dat het daardoor ook prijziger wordt.

Eisen voor de boekhouding van een BV

Bij de boekhouding van een BV is een balans, jaarrekening en duidelijke winst- en verliesrekening noodzakelijk. Daarnaast krijg je te maken met vennootschapsbelasting en eigen vermogen. Want niet alles wat je verdient is direct van jou. Ook moet de boekhouding soms worden goedgekeurd door een officieel erkende accountant, voordat deze kan worden gedeponeerd. Al deze eisen aan de boekhouding, maken het complex. Kleinere eenmanszaken hebben lang niet allemaal met elk van deze zaken te maken.

Kosten van de boekhouding voor een BV

Omdat er wat eisen zijn aan de boekhouding van een besloten vennootschap zijn de kosten van de boekhouding gemiddeld gezien ook hoger dan die van een eenmanszaak. De oprichting van een BV kost maar een paar honderd euro. Maar de BV is door de eisen aan de boekhouding jaarlijks wel wat meer geld kwijt dan een eenmanszaak. Gemiddeld gezien betalen ondernemers met een BV tussen de 3000 en 6000 euro per jaar voor de boekhouding. En als de administratie wat complexe fiscale of financiële zaken bevat, kunnen deze kosten nog verder oplopen. Toch wil dat niet zeggen dat je per definitie de hoofdprijs moet betalen door de boekhouding uit te besteden. Want als je enkele zaken zelf regelt, kun je ook een goede boekhouding opzetten voor minder geld dan dit.

Veel zaken kun je namelijk zelf regelen, waarmee je kosten voor de boekhouding kunt besparen. Als je zelf de facturen maakt en verstuurt, en je uitgaven netjes inboekt, dan kun je 90% van de administratie zelf doen. De kosten van een boekhouding voor een BV bestaan dan vooral uit het abonnement van de boekhoudsoftware. En het hangt natuurlijk af van de tarieven van de accountant, maar meestal is het ook verstandig om periodiek alvast de boekhouding te laten controleren. Als een accountant bijvoorbeeld eens per kwartaal even meekijkt, zal hij sneller klaar zijn bij de jaarlijkse check, en ook minder onverwachte zaken aantreffen.

Boekhouding BV zelf doen

De meeste eenmanszaken houden zelf de boekhouding bij. Bij de BV is dat percentage een stuk kleiner. Grotere organisaties hebben dan ook vaak administratief specialisten in huis, terwijl kleinere BV’s, zoals eenpitters, de administratie grotendeels uitbesteden. Maar noodzakelijk is dat niet. Als er geen salarisadministratie bij komt kijken en er weinig ingewikkelde zaken zijn, is de boekhouding van een BV soms prima zelf bij te houden.

Boekhoudprogramma’s zijn tegenwoordig zo ontworpen dat facturen automatisch worden geboekt. De winst- en verliesrekening, balans en afschrijvingen worden automatisch door de boekhoudsoftware verwerkt. En ook al is een accountantsverklaring verplicht bij middelgrote en grote BV’s, dan nog geldt dit alleen voor de daadwerkelijke aangifte. De rol van een accountant is vooral gericht op advies en controle, niet voor de dagelijkse administratieve werkzaamheden. Zelfs als je het uitbesteedt, wordt de boekhouding meestal verzorgd door administratief medewerkers en zal de accountant alleen de jaarrekening, balans en andere zaken achteraf controleren.

Goede boekhoudprogramma’s voor de BV

e-Boekhouden.nl - Starter / ZZP | 15 maanden gratis! (Best getest)

Actie: 15 maanden geheel gratis en vrijblijvend! Een compleet én eenvoudig online boekhoudpakket voor ondernemers. Geen boekhoudkennis vereist. Maak nu uw gratis startersaccount aan en profiteer!
Bekijk de website

Ficsus.nl - Speciaal voor zzp'ers. Probeer gratis uit!

Online boekhouden, factureren, rittenregistratie en nog veel meer. Het pakket voor de Zzp'er! Maak hier een gratis account aan.
Bekijk de website

Unit4 Bedrijfssoftware

Unit4 Bedrijfssoftware is dé leverancier van administratieve software oplossingen voor meer dan 3.000 accountants en 100.000 ondernemers. Met Unit4 Bedrijfssoftware heb je echt alles onder controle! Probeer 30 dagen gratis.
Bekijk de website

Boekhouding BV bijhouden in Excel?

Veel ondernemers met een eenmanszaak kiezen ervoor om te boekhouden in Excel. Op deze manier besparen ze kosten van een boekhoudpakket. Dat mag, maar is bij een besloten vennootschap niet aan te raden. In Excel maak je gemakkelijk een overzicht van facturen, maar voor een balans of afschrijvingen is een goed boekhoudprogramma meer geschikt. Daarnaast moet de boekhouding van een BV direct vertrouwen geven aan een accountant. Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma kun je de accountant toegang geven tot jouw administratie. Hij kan op zijn eigen tijd en locatie de zaken controleren.

Natuurlijk wil je bij advies soms ook even persoonlijk contact. Maar als de accountant vooraf en achteraf bij jouw administratie kan, kun je die tijd ook echt gebruiken voor advies en overleg. De accountant is zo voorbereid en kan eventuele werkzaamheden zelfstandig uitvoeren.