Boekhouding van een BV

Boekhouding van een BV

Voor de boekhouding van een BV gelden strenge regels. Zo is een goedkeuring van een erkende accountant soms zelfs verplicht. Dat maakt dat een BV gemiddeld gezien wat meer tijd en geld besteedt aan de financiële administratie. Toch hoeven de kosten van de boekhouding van een BV niet veel hoger te zijn dan die van een eenmanszaak.

Een ondernemer met een eenmanszaak kan vrijwel zijn hele administratie zelf bijhouden in een simpel Excel-overzicht. En als er bij een eenmanszaak geen medewerkers of buitenlandse klanten zijn, en de investeringen beperkt blijven, is soms zelfs een balans al bijna overbodig. Voor de aangiftes van de omzet- en inkomstenbelasting is een goed overzicht van inkomsten en uitgaven soms al 95% van het werk. De boekhouding van een BV kent daarentegen wel wat eisen. Toch hoeft dat het niet duurder of lastiger te maken.

Wil je advies van een boekhouder of administratiekantoor? Met enkele vrijblijvende offertes vergelijk je eenvoudig de tarieven van boekhouders en accountants uit je eigen regio.

Eisen voor de boekhouding van een BV

Bij de boekhouding van een BV is een balans, jaarrekening en duidelijke winst- en verliesrekening noodzakelijk. Daarnaast krijg je te maken met vennootschapsbelasting en eigen vermogen. Want niet alles wat je verdient is direct van jou. Ook moet de boekhouding soms worden goedgekeurd door een officieel erkende accountant, voordat deze kan worden gedeponeerd. Al deze eisen aan de boekhouding, maken het complex. Kleinere eenmanszaken hebben lang niet allemaal met elk van deze zaken te maken. Om die reden is een boekhoudprogramma voor de boekhouding van een BV al snel noodzakelijk.

Goede boekhoudprogramma’s voor de BV

e-Boekhouden.nl

★ ★ ★ ★ ★ (1361)

Eenvoudig online boekhouden, factureren en uren registreren doe je met e-Boekhouden.nl. De eerste 15 maanden van je onderneming is e-Boekhouden.nl volledig gratis! Inclusief: ondersteuning per telefoon of e-mail, handige koppelingen en veel meer. Het best beoordeeld! Maak nu een gratis account aan en ervaar het gemak van e-Boekhouden.nl.

€ 9,95 per maand
 • Gratis uitproberen
 • Snelle btw-aangifte
 • 500.000 gingen je voor
Bekijk de website

Ficsus.nl

Geschikt voor starters, zzp'ers, vof & MKB! Maak een gratis account aan en ervaar zelf het gemak van Ficsus online boekhouden!

Gratis
 • Gratis en vrijblijvend
 • Gratis helpdesk
 • Belastingdienst-Link
Bekijk de website

Twinfield

Twinfield International is marktleider op het gebied van online boekhouden in Europa en onderdeel van Wolters Kluwer Tax & Accounting. Wolters Kluwer is wereldwijd marktleider in fiscale, boekhoud- en auditdiensten. Online boekhouden via Twinfield is flexibel boekhouden voor zowel kleine als grote organisaties. Hierbij wordt op een efficiënte, veilige en directe manier een administratie gevoerd en kan informatie gedeeld worden met een administratie- of accountantskantoor.

€ 49,00 per maand
 • Scan & Herken
 • Digitaal samenwerken
 • 300+ koppelingen
Bekijk de website

Visma eAccounting

★ ★ ★ ☆ ☆ (488)

Met Visma eAccounting bieden we je innovatieve en gebruiksvriendelijke software. Werk met een slim en compleet boekhoudpakket voor €21 per maand inclusief handige app, e-learnings en een uitstekende klantenservice. Boekhouden én factureren is altijd onbeperkt. Maak nu een gratis account aan en probeer het zelf!

€ 22,00 per maand
 • 160.000 ondernemers
 • Uitstekende helpdesk
 • Met bankkoppeling
Bekijk de website

Moneybird

★ ★ ★ ★ ☆ (824)

Moneybird wil haar gebruikers iedere dag verrassen met de eenvoud van het platform. Door het slimme en simpele karakter is de financiële administratie voor ondernemers een eitje. Vind je boekhouden ingewikkeld? Profiteer dan van Moneybird slimmigheidjes en houd met plezier zelf je boekhouding bij!

€ 35,00 per maand
 • Met betaalrekening
 • Gratis scan en herken
 • Onbeperkt factureren
Bekijk de website

Exact

★ ★ ★ ★ ☆ (2073)

MKB'ers helpen toekomstbestendig te groeien, dat is waar wij voor gaan. We staan voor je klaar met slimme softwareoplossingen die jou helpt om efficiënter te werken. Ruim 675.000 organisaties vertrouwen voor hun cijfers op de software van Exact.

€ 44,00 per maand
 • 220+ zakelijke apps
 • 73% efficiënter
 • Gratis trainingen
Bekijk de website

SnelStart

★ ★ ★ ★ ★ (1080)

SnelStart maakt boekhouden en factureren makkelijk! Voor elke administratieve vraag hebben wij een slimme oplossing. Eenvoudig zelf je boekhouding doen, bonnetjes inscannen, online factureren. Onze software groeit mee met jouw bedrijf! Al ruim 120.000 slimme ondernemers gingen je voor.

€ 18,00 per maand
 • Onbeperkt factureren
 • Eenvoudig in gebruik
 • Persoonlijke support
Bekijk de website

Moss

Take charge of your company spend. Less paperwork, but more control over spend, faster month-end, and more accurate reporting.

Op aanvraag
 • 47% stijging
 • Automatisch boekhouden
 • OCR-software
Bekijk de website

AFAS SB

★ ★ ★ ★ ☆ (594)

AFAS SB is hét online boekhoudprogramma voor ondernemers. Offertes maken, factureren en je btw-aangifte doe je gewoon online. Gebruiksvriendelijk en compleet.

€ 59,00 per maand
 • #1 volgens accountants
 • Met Scan & Herken
 • Probeer 1 maand gratis
Bekijk de website

MoneyMonk

★ ★ ★ ★ ★ (781)

Met MoneyMonk zet je snel een professionele administratie op. Ideaal als je net bent gestart, maar ook een stap voorwaarts als je al langer onderneemt. Klanten waarderen vooral de eenvoud van de software en uitstekende support. Wil je MoneyMonk eens uitproberen? Start dan met een gratis proefmaand en profiteer daarna van de aantrekkelijke kickstart

Vanaf € 7,50
 • Compleet en eenvoudig
 • Uitstekende support
 • Maandelijks opzegbaar
Bekijk de website

Boekhouding BV bijhouden in Excel?

boekhouding ExcelVeel ondernemers met een eenmanszaak kiezen ervoor om te boekhouden in Excel. Op deze manier besparen ze kosten van een boekhoudpakket. Dat mag, maar is bij een besloten vennootschap niet aan te raden. In Excel maak je gemakkelijk een overzicht van facturen, maar voor een balans, jaarrekening of afschrijvingen is een goed boekhoudprogramma meer geschikt.

Daarnaast moet de boekhouding van een BV direct vertrouwen geven aan een accountant. Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma kun je de accountant toegang geven tot jouw administratie. Hij kan op zijn eigen tijd en locatie de zaken controleren. Natuurlijk wil je bij advies soms ook even persoonlijk contact. Maar als de accountant vooraf en achteraf bij jouw administratie kan, kun je die tijd ook echt gebruiken voor advies en overleg. De accountant is zo voorbereid en kan eventuele werkzaamheden zelfstandig uitvoeren.

Kosten van de boekhouding voor een BV

Omdat er wat eisen zijn aan de boekhouding van een besloten vennootschap zijn de kosten van de boekhouding gemiddeld gezien ook hoger dan die van een eenmanszaak. De oprichting van een BV kost maar een paar honderd euro. Maar de BV is door de eisen aan de boekhouding, zoals door de kosten van een jaarrekening van de bv, jaarlijks wel wat meer geld kwijt dan een eenmanszaak. Gemiddeld gezien betalen ondernemers met een BV tussen de 2.500 en 5.000 euro per jaar voor de boekhouding.

Ben je op zoek naar een boekhouder? offertes opvragen van boekhouders uit je regio kan online gratis en vrijblijvend. Zo kun je makkelijk vergelijken!

En als de administratie wat complexe fiscale of financiële zaken bevat, kunnen deze kosten nog verder oplopen. Toch wil dat niet zeggen dat je per definitie de hoofdprijs moet betalen door de boekhouding uit te besteden. Want als je enkele zaken zelf regelt, kun je ook een goede boekhouding opzetten voor minder geld dan dit.

Veel zaken kun je namelijk zelf regelen, waarmee je kosten voor de boekhouding kunt besparen. Als je zelf de facturen maakt en verstuurt, en je uitgaven netjes inboekt, dan kun je 90% van de administratie zelf doen. De kosten van een boekhouding voor een BV bestaan dan vooral uit het abonnement van de boekhouder en/of boekhoudsoftware. Dit hoeft niet veel te kosten al is het meestal wel verstandig om periodiek de boekhouding te laten controleren. Als een accountant bijvoorbeeld eens per kwartaal even meekijkt, zal hij sneller klaar zijn bij de jaarlijkse check, en ook minder onverwachte zaken aantreffen.

Door de makkelijke invoertaken zelf te doen kun je veel kosten rond de boekhouding besparen.

Boekhouding BV zelf doen

boekhouding bvDe meeste eenmanszaken houden zelf de boekhouding bij. Bij de BV is dat percentage een stuk kleiner. Grotere organisaties hebben dan ook vaak administratief specialisten in huis, terwijl kleinere BV’s, zoals eenpitters, de administratie grotendeels uitbesteden. Maar noodzakelijk is dat niet. Als er geen salarisadministratie bij komt kijken en er weinig ingewikkelde zaken zijn, is de boekhouding van een BV soms prima zelf bij te houden.

Boekhoudprogramma’s zijn tegenwoordig zo ontworpen dat facturen automatisch worden geboekt. De winst- en verliesrekening, balans en afschrijvingen worden automatisch door de boekhoudsoftware verwerkt. En ook al is een accountantsverklaring verplicht bij middelgrote en grote BV’s, dan nog geldt dit alleen voor de daadwerkelijke aangifte. De rol van een accountant is vooral gericht op advies en controle, niet voor de dagelijkse administratieve werkzaamheden.

Zelfs als je het uitbesteedt, wordt de boekhouding meestal verzorgd door administratief medewerkers en zal de accountant alleen de jaarrekening, balans en andere zaken achteraf controleren.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over de boekhouding van een BV zijn:

Waar moet een BV aan voldoen?

Voor een BV gelden maar weinig regels die niet ook voor een eenmanszaak van toepassing zijn. Toch is de boekhouding meestal wel net wat complexer.

Hoe groot die verschillen zijn, is ook afhankelijk van hoe ingewikkeld het bedrijf is. Zaken als buitenlandse klanten, medewerkers, balansposten en investeringen hebben allemaal invloed op de complexiteit van de boekhouding. Toch zijn de kosten van de boekhouding van een bv meestal prima te overzien.

Wat kost de boekhouding van een BV?

Voor een kleine BV gelden, op enkele details na, vrijwel dezelfde regels als voor een eenmanszaak en ook de kosten zijn dan vergelijkbaar. Al schakelen ondernemers met een BV wat vaker een boekhouder in en ook het boekhoudprogramma is meestal wat uitgebreider. Hierdoor lopen de kosten hiervan gemiddeld op naar 2.500 tot 5.000 euro per jaar.

Moet ik mijn boekhouding laten controleren door een accountant?

Bij een kleine BV kun je de boekhouding prima zelf verzorgen, bijvoorbeeld via een boekhoudprogramma. Als je deze laat controleren dan kan dat ook prima via een boekhouder. Pas als je bepaalde drempels bereikt is ook een verklaring van een accountant verplicht.