Boekhouding van een BV

Boekhouding van een BV

Voor de boekhouding van een BV gelden strenge regels. Zo is een goedkeuring van een erkende accountant soms zelfs verplicht. Dat maakt dat een BV gemiddeld gezien wat meer tijd en geld besteedt aan de financiële administratie. Toch hoeven de kosten van de boekhouding van een BV niet veel hoger te zijn dan die van een eenmanszaak.

Een ondernemer met een eenmanszaak kan vrijwel zijn hele administratie zelf bijhouden in een simpel Excel-overzicht. En als er bij een eenmanszaak geen medewerkers of buitenlandse klanten zijn, en de investeringen beperkt blijven, is soms zelfs een balans al bijna overbodig. Voor de aangiftes van de omzet- en inkomstenbelasting is een goed overzicht van inkomsten en uitgaven soms al 95% van het werk. De boekhouding van een BV kent daarentegen wel wat eisen. Toch hoeft dat het niet duurder of lastiger te maken.

Stap voor stap zelf een besloten vennootschap oprichten? VRB Advies helpt zowel bij een nieuwe bv, holding of het omzetten van een eenmanszaak naar bv.

Eisen voor de boekhouding van een BV

Bij de boekhouding van een BV is een balans, jaarrekening en duidelijke winst- en verliesrekening noodzakelijk. Daarnaast krijg je te maken met vennootschapsbelasting en eigen vermogen. Want niet alles wat je verdient is direct van jou. Ook moet de boekhouding soms worden goedgekeurd door een officieel erkende accountant, voordat deze kan worden gedeponeerd. Al deze eisen aan de boekhouding, maken het complex. Kleinere eenmanszaken hebben lang niet allemaal met elk van deze zaken te maken. Om die reden is een boekhoudprogramma voor de boekhouding van een BV al snel noodzakelijk.

Goede boekhoudprogramma’s voor de BV

e-Boekhouden.nl - MKB - 15 maanden gratis! (Best getest)

★ ★ ★ ★ ★ (1361)

Actie: Nu 15 maanden geheel gratis en vrijblijvend voor startende MKB'ers. Een compleet én eenvoudig online boekhoudpakket. Geen boekhoudkennis nodig om te starten met e-Boekhouden.nl. Vraag nu uw gratis account aan!

Gratis
  • #1 Boekhoudsoftware
  • Belastingdienst erkend
  • Helpdesk, Cursus & App
Bekijk de website

Ficsus.nl - Boekhoudpakket voor mkb'ers

Hét boekhoudpakket voor mkb'ers. Nú 15 maanden gratis en geheel vrijblijvend. Maak hier je gratis account aan en start direct!

Gratis
  • Gratis en vrijblijvend
  • Gratis helpdesk
  • Belastingdienst-Link
Bekijk de website

Exact - Ontdek het slimste boekhoudprogramma voor het MKB

★ ★ ★ ★ ☆ (2281)

Meer dan 550.000 organisaties vertrouwen voor hun cijfers op Exact. De boekhoudrobot neemt je administratieve werk uit handen, hierdoor bespaar je 70% tijd. De slimme software werkt altijd en overal en is eenvoudig te koppelen.

€ 39,00 per maand
  • Win veel tijd
  • Eenvoudig factureren
  • 220+ koppelingen
Bekijk de website

Boekhouding BV bijhouden in Excel?

boekhouding ExcelVeel ondernemers met een eenmanszaak kiezen ervoor om te boekhouden in Excel. Op deze manier besparen ze kosten van een boekhoudpakket. Dat mag, maar is bij een besloten vennootschap niet aan te raden. In Excel maak je gemakkelijk een overzicht van facturen, maar voor een balans, jaarrekening of afschrijvingen is een goed boekhoudprogramma meer geschikt.

Daarnaast moet de boekhouding van een BV direct vertrouwen geven aan een accountant. Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma kun je de accountant toegang geven tot jouw administratie. Hij kan op zijn eigen tijd en locatie de zaken controleren. Natuurlijk wil je bij advies soms ook even persoonlijk contact. Maar als de accountant vooraf en achteraf bij jouw administratie kan, kun je die tijd ook echt gebruiken voor advies en overleg. De accountant is zo voorbereid en kan eventuele werkzaamheden zelfstandig uitvoeren.

Kosten van de boekhouding voor een BV

Omdat er wat eisen zijn aan de boekhouding van een besloten vennootschap zijn de kosten van de boekhouding gemiddeld gezien ook hoger dan die van een eenmanszaak. De oprichting van een BV kost maar een paar honderd euro. Maar de BV is door de eisen aan de boekhouding, zoals door de kosten van een jaarrekening van de bv, jaarlijks wel wat meer geld kwijt dan een eenmanszaak. Gemiddeld gezien betalen ondernemers met een BV tussen de 2.500 en 5.000 euro per jaar voor de boekhouding.

Ben je op zoek naar een boekhouder? offertes opvragen van boekhouders uit je regio kan online gratis en vrijblijvend. Zo kun je makkelijk vergelijken!

En als de administratie wat complexe fiscale of financiële zaken bevat, kunnen deze kosten nog verder oplopen. Toch wil dat niet zeggen dat je per definitie de hoofdprijs moet betalen door de boekhouding uit te besteden. Want als je enkele zaken zelf regelt, kun je ook een goede boekhouding opzetten voor minder geld dan dit.

Veel zaken kun je namelijk zelf regelen, waarmee je kosten voor de boekhouding kunt besparen. Als je zelf de facturen maakt en verstuurt, en je uitgaven netjes inboekt, dan kun je 90% van de administratie zelf doen. De kosten van een boekhouding voor een BV bestaan dan vooral uit het abonnement van de boekhouder en/of boekhoudsoftware. Dit hoeft niet veel te kosten al is het meestal wel verstandig om periodiek de boekhouding te laten controleren. Als een accountant bijvoorbeeld eens per kwartaal even meekijkt, zal hij sneller klaar zijn bij de jaarlijkse check, en ook minder onverwachte zaken aantreffen.

Door de makkelijke invoertaken zelf te doen kun je veel kosten rond de boekhouding besparen.

Boekhouding BV zelf doen

boekhouding bvDe meeste eenmanszaken houden zelf de boekhouding bij. Bij de BV is dat percentage een stuk kleiner. Grotere organisaties hebben dan ook vaak administratief specialisten in huis, terwijl kleinere BV’s, zoals eenpitters, de administratie grotendeels uitbesteden. Maar noodzakelijk is dat niet. Als er geen salarisadministratie bij komt kijken en er weinig ingewikkelde zaken zijn, is de boekhouding van een BV soms prima zelf bij te houden.

Boekhoudprogramma’s zijn tegenwoordig zo ontworpen dat facturen automatisch worden geboekt. De winst- en verliesrekening, balans en afschrijvingen worden automatisch door de boekhoudsoftware verwerkt. En ook al is een accountantsverklaring verplicht bij middelgrote en grote BV’s, dan nog geldt dit alleen voor de daadwerkelijke aangifte. De rol van een accountant is vooral gericht op advies en controle, niet voor de dagelijkse administratieve werkzaamheden.

Zelfs als je het uitbesteedt, wordt de boekhouding meestal verzorgd door administratief medewerkers en zal de accountant alleen de jaarrekening, balans en andere zaken achteraf controleren.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over de boekhouding van een BV zijn:

Waar moet een BV aan voldoen?

Voor een BV gelden maar weinig regels die niet ook voor een eenmanszaak van toepassing zijn. Toch is de boekhouding meestal wel net wat complexer.

Hoe groot die verschillen zijn, is ook afhankelijk van hoe ingewikkeld het bedrijf is. Zaken als buitenlandse klanten, medewerkers, balansposten en investeringen hebben allemaal invloed op de complexiteit van de boekhouding. Toch zijn de kosten van de boekhouding van een bv meestal prima te overzien.

Wat kost de boekhouding van een BV?

Voor een kleine BV gelden, op enkele details na, vrijwel dezelfde regels als voor een eenmanszaak en ook de kosten zijn dan vergelijkbaar. Al schakelen ondernemers met een BV wat vaker een boekhouder in en ook het boekhoudprogramma is meestal wat uitgebreider. Hierdoor lopen de kosten hiervan gemiddeld op naar 2.500 tot 5.000 euro per jaar.

Moet ik mijn boekhouding laten controleren door een accountant?

Bij een kleine BV kun je de boekhouding prima zelf verzorgen, bijvoorbeeld via een boekhoudprogramma. Als je deze laat controleren dan kan dat ook prima via een boekhouder. Pas als je bepaalde drempels bereikt is ook een verklaring van een accountant verplicht.