Hoe schrijf je BV in je bedrijfsnaam?

Hoe schrijf je BV in je bedrijfsnaam?

Veel besloten vennootschappen hebben de afkorting ‘BV’ of soms B.V. in hun openbare bedrijfsnaam verwerkt. In reclamefolders of op social media zul je de afkorting niet vaak zien, maar in officiële geschriften zoals op websites en in persberichten kom je ’t wel tegen. Is het verplicht ‘BV’ te noemen? En hoe schrijf je die afkorting nu eigenlijk?

Als je al een eenmanszaak had, dan noemde je al veelvuldig je bedrijfsnaam in je huisstijl. Dan is het goed om even na te gaan of deze moeten worden aangepast. Al is het alleen maar om de naam. Want zelfs als je hiervoor al een eenmanszaak had met exact dezelfde handelsnaam is deze bij een BV toch net wat anders.

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: ja, het is verplicht voor besloten vennootschappen om de volledige, juridische naam te vermelden. Dus inclusief ‘BV’. In Artikel 186 van het Burgerlijk Wetboek (Boek 2) staat namelijk: “Uit alle geschriften, gedrukte stukken en aankondigingen, waarin de vennootschap partij is of die van haar uitgaan, met uitzondering van telegrammen en reclames, moeten de volledige naam van de vennootschap en haar woonplaats duidelijk blijken.”

Wil je advies van een boekhouder of administratiekantoor? Met enkele vrijblijvende offertes vergelijk je eenvoudig de tarieven van boekhouders en accountants uit je eigen regio.

‘Hetzij afgekort tot B.V.’

En in artikel 177 staat over het besloten vennootschap: “De naam vangt aan of eindigt met de woorden Besloten Vennootschap met beperkte aansprakelijkheid, hetzij voluit geschreven, hetzij afgekort tot “B.V.”. Daarmee is dus ook antwoord gegeven op de vraag hoe je de bekende afkorting schrijft. Met hoofdletters en met puntjes ertussen. Althans, dat is hoe het wetboek het voorschrijft, maar taalkundig gezien heb je gelukkig wel wat meer vrijheid.

Onze Taal: ‘bv’ is met kleine letters

Onze Taal schrijft de afkorting van het besloten vennootschap namelijk met kleine letters, omdat ‘bv’ nu een ingeburgerde afkorting is geworden. Deze ontwikkeling hebben woorden als gsm, cd-rom en hbo ook doorgemaakt. Maar dit gaat dus om het gebruik van ‘bv’ in een zin, wanneer het als zelfstandige afkorting wordt gebruikt. Wanneer je de afkorting in je bedrijfsnaam wilt verwerken, heb je op zich alle vrijheid.

Stem schrijfwijze af op schrijfwijze bedrijfsnaam

Raadzaam is dan om de schrijfwijze van de afkorting af te stemmen op de schrijfwijze van je bedrijfsnaam. Zo koos wijlen Dick Bruna er ooit voor om zijn wereldberoemde konijn met een kleine letter te schrijven (hij wilde zijn lettertype net zo simpel houden als zijn illustraties) en dat gegeven zie je ook terug in het bedrijf dat Nijntje exploiteert. Zo schrijft Mercis bv de afkorting van haar rechtsvorm consequent met kleine letters.

Ook de webwinkel Bol.com, dat haar eigen naam het liefst zonder hoofdletter schrijft, vermeldt de volledige juridische naam op haar website als ‘bol.com bv’ of ‘bol.com b.v.’.  En het NRC Handelsblad, dat online een stijlboek heeft gepubliceerd, stelt dat zowel ‘BV’ als ‘bv’ correct zijn, maar dat ‘BV’ (dus mét hoofdletters) volgt wanneer de bedrijfsnaam er direct voor wordt genoemd.