menu
holding

Holding oprichten

Wilt u naast de werk-BV gelijk een holding oprichten? Ook dan helpen we u graag. Zowel de oprichting van de BV als de oprichting van de holding zien wij als twee losse transacties. U betaalt dus simpelweg voor het oprichten van twee of meer BV’s. Wel is de holding natuurlijk een aparte constructie. Direct bij het oprichten wordt u daarom gevraagd wat voor type BV u wilt oprichten.

Waarom een holding oprichten?

Er wordt wel eens gezegd; één BV is geen BV. Deze uitspraak gaat vooral over de aansprakelijkheid. Een groot voordeel van een BV is namelijk dat deze als rechtspersoon wordt gezien. Gaat het buiten uw schuld om failliet dan is de BV, en dus niet uw privévermogen aansprakelijk voor de schulden.

Nu is het fijn dat u in uw huis mag blijven wonen maar als uw hele onderneming naar de knoppen is, geeft dat maar weinig troost. In veel gevallen is alles jarenlang in de zaak gestopt. Veel ondernemers bouwen bijvoorbeeld hun pensioen of beleggingsportefeuille ook in eigen beheer op. Als u maar één BV had, raakt u dit dus allemaal kwijt.

Holding bewaart vermogen

Door een holding op te richten kunt u dit veranderen. U heeft dan een werk-BV waarmee u contractuele afspraken aangaat en waar uw medewerkers op de loonlijst staan, maar daarnaast een eigen holding-BV waarin u uw vermogen bewaart. Die dus eigenaar is van de merknaam, het bedrijfspand en zakelijk vermogen zoals de websites of de auto van de zaak.

Gaat het opeens helemaal mis en gaat de zaak failliet? Dan is de kans groot dat de holding buiten schot blijft indien die geen schuldeisers heeft. Het betekent ook dat u niet opeens uw auto, kantoorpand of merknaam kwijtraakt en als u zelf pensioen of andere reserves in uw holding had, dan blijft dat ook na faillissement van de werk-BV, gewoon van u.

Handig bij bedrijfsovername

Het mogelijke faillissement is maar een voorbeeld maar hetzelfde geldt natuurlijk ook bij een mogelijke bedrijfsovername. Als u uw bedrijf wilt verkopen ben u veel flexibeler als u een holding-BV hebt opgericht. Bij het geval  van een eigen bedrijfspand, wagenpark of reserves kunt u zelf besluiten of u die wel of niet in de bedrijfsovername mee wilt laten tellen. Bij veel familiebedrijven krijgt het kind alleen de werk-BV en huurt hij vervolgens zaken vanuit de holding om zo het overnamebedrag beperkt te houden.