menu

Holding oprichten

Wil je naast de werk-BV gelijk een holding oprichten? Ook dan helpen we je graag. Zowel de oprichting van de BV als de oprichting van de holding zien wij als twee losse transacties. Je betaalt dus simpelweg voor het oprichten van twee of meer BV’s. Wel is de holding natuurlijk een aparte constructie. Direct bij het oprichten wordt er daarom gevraagd wat voor type BV je wilt oprichten.

Waarom een holding oprichten?

Er wordt wel eens gezegd; één BV is geen BV. Deze uitspraak gaat vooral over de aansprakelijkheid. Een groot voordeel van een BV is namelijk dat deze als rechtspersoon wordt gezien. Gaat het buiten jouw schuld om failliet dan is de BV, en dus niet jouw privévermogen aansprakelijk voor de schulden.

Nu is het fijn dat je in je huis mag blijven wonen maar als jouw hele onderneming naar de knoppen is, geeft dat maar weinig troost. In veel gevallen is alles jarenlang in de zaak gestopt. Veel ondernemers bouwen bijvoorbeeld hun pensioen of beleggingsportefeuille ook in eigen beheer op. Als je maar één BV had, raak je dit dus allemaal kwijt.

Holding bewaart vermogen

Door een holding op te richten kun je dit veranderen. Je hebt dan een werk-BV waarmee je contractuele afspraken aangaat en waar de medewerkers op de loonlijst staan, maar daarnaast een eigen holding-BV waarin je jouw vermogen bewaart. Die dus eigenaar is van de merknaam, het bedrijfspand en zakelijk vermogen zoals de websites of de auto van de zaak.

Gaat het opeens helemaal mis en gaat de zaak failliet? Dan is de kans groot dat de holding buiten schot blijft indien die geen schuldeisers heeft. Het betekent ook dat je niet opeens jouw auto, kantoorpand of merknaam kwijtraakt en als je zelf pensioen of andere reserves in jouw holding had, dan blijft dat ook na faillissement van de werk-BV, gewoon van jou.

Handig bij bedrijfsovername

Het mogelijke faillissement is maar een voorbeeld, maar hetzelfde geldt natuurlijk bij een mogelijke bedrijfsovername. Als je jouw bedrijf wilt verkopen ben je veel flexibeler als je een holding-BV hebt opgericht. Bij het geval  van een eigen bedrijfspand, wagenpark of reserves kun je zelf besluiten of je die wel of niet in de bedrijfsovername mee wilt laten tellen. Bij veel familiebedrijven krijgt het kind alleen de werk-BV en huurt hij vervolgens zaken vanuit de holding om zo het overnamebedrag beperkt te houden.