Holding oprichten

Holding oprichten

Wil je naast jouwe werk-bv ook een holding oprichten? De holding is een constructie waaronder meerdere bv’s kunnen vallen. Een holding kan handig zijn om eigen vermogen apart onder te brengen of een eventuele bedrijfsovername in de toekomst te vergemakkelijken.

Waarom een holding oprichten?

Men zegt ook wel: één bv is geen bv. Deze uitspraak gaat vooral over de aansprakelijkheid. Een groot voordeel van een bv is namelijk dat het als rechtspersoon wordt gezien. Gaat het buiten jouw schuld om failliet? Dan is niet jouw privévermogen maar de bv aansprakelijk voor de schulden.

Dat is geruststellend, maar als jouw bv failliet dreigt te gaan geeft dat weinig troost. Vaak investeer je alles in je bedrijf. Veel ondernemers bouwen bijvoorbeeld hun pensioen of beleggingsportefeuille ook in eigen beheer op. Als je maar één bv had, raak je dit allemaal kwijt.

Wil je advies van een boekhouder of administratiekantoor? Met enkele vrijblijvende offertes vergelijk je eenvoudig de tarieven van boekhouders en accountants uit je eigen regio.

Holding bewaart vermogen

Door een holding op te richten kun je dit omzeilen. In dat geval heb je een werk-bv waarmee je contractuele afspraken aangaat en waar medewerkers op de loonlijst staan. Daarnaast heb je een holding-bv waar je jouw vermogen bewaart. De holding-bv is dus eigenaar van de merknaam, het bedrijfspand en het zakelijk vermogen zoals de websites of de auto van de zaak.

Gaat het bedrijf de mist in en raakt je bv failliet? Dan is de kans groot dat de holding buiten schot blijft indien die geen schuldeisers heeft. Het betekent ook dat je niet opeens jouw auto, kantoorpand of merknaam kwijtraakt. En als je zelf pensioen of andere reserves in jouw holding had, dan blijft dit ook na faillissement van de werk-bv gewoon van jou.

Handig bij bedrijfsovername

Het mogelijke faillissement is maar een voorbeeld, maar hetzelfde geldt natuurlijk bij een mogelijke bedrijfsovername. Als je jouw bedrijf wilt verkopen ben je veel flexibeler als je een holding-bv hebt opgericht. In het geval  van een eigen bedrijfspand, wagenpark of reserves kun je zelf besluiten of je deze wel of niet in de bedrijfsovername wilt laten meetellen. Bij veel familiebedrijven krijgt het kind bijvoorbeeld alleen de werk-bv en huurt hij vervolgens zaken vanuit de holding om zo het overnamebedrag beperkt te houden.