Lege BV kopen
In plaats van zelf een BV te beginnen kun je ook een bestaande BV kopen. De meeste BV’s zijn actief. Zo’n bedrijfsovername is een grote stap. Maar er zijn ook slapende bedrijven. Die geen activiteiten meer hebben, maar wel nog in het handelsregister staan ingeschreven. Wij zetten de voor- en nadelen van een lege BV kopen ten opzichte van een eigen oprichting op een rij.
Een slapende, lege BV is een besloten vennootschap zoals elk ander, maar dan zonder enige activiteit. Deze heeft aandelen en verder geen eigendommen of schulden. Tenminste, dat is iets dat je beter vooraf kunt (laten) onderzoeken, anders koop je geen lege BV maar een onderneming met mogelijke problemen.
Door de aandelen van deze BV over te nemen, word je er eigenaar van en verantwoordelijk voor het handelen hiervan.
Wil je advies van een boekhouder of administratiekantoor? Met enkele vrijblijvende offertes vergelijk je eenvoudig de tarieven van boekhouders en accountants uit je eigen regio.
Lege BV kopen vs. een nieuwe oprichting
De verschillen met het zelf oprichten van een BV is dat een slapende BV al bestaat. Je gaat dus niet door de molen van een oprichting. Al is deze voor de gewone BV al sterk versoepeld, want ook daar is geen toetsing van het Ministerie van Justitie meer van toepassing.
Soms heeft een slapende BV al een bankrekening, wat een voordeel kan zijn. Vroeger was er het voordeel dat de verplichte kapitaal-eis was voldaan, en dat overnemen soms sneller ging. Omdat in 2012 de wet rond de oprichting van de besloten vennootschap is aangepast, zijn deze voordelen vervallen. Al is het nog altijd aan te raden om bij de oprichting van een BV deze wat eigen startkapitaal mee te geven.
Een slapende BV heeft een negatief imago. Omdat een lege BV kopen nu ook duurder is dan een oprichting van een nieuwe BV zijn de voordelen beperkt. Bij een eigen oprichting kun je zelf de naam, statuten en hele indeling van de BV bepalen. Bij een overname ben je gebonden aan wat je voorganger zoal heeft bedacht.
Risico’s aan het kopen van een lege BV
Als de historie niet helemaal helder is loop je de kans dat deze een controle of accountantsverklaring lastiger maakt. Al geldt dit voor alle bedrijfsovernames. Als je een BV koopt, slapend of juist zeer actief, is het altijd goed om vooraf de geschiedenis van het bedrijf te laten onderzoeken.
Door de nieuwe wetgeving die in 2012 is ingegaan is de vraag naar deze slapende BV’s sterk afgenomen. Maar het aanbod was al enige tijd beperkt. Zo heeft de overheid bepaald dat de Kamer van Koophandel per 1 september 1994 eigenaren van slapende bedrijven mag motiveren om deze te laten ontbinden. De KvK heeft hierbij zelfs de bevoegdheid gekregen om BV’s te schrappen.
Dit heeft ervoor gezorgd dat het aantal slapende bedrijven enorm is afgenomen. Sinds 2012 is de handel in lege BV’s vrij beperkt geworden. BV Beginnen biedt alleen informatie over compleet nieuwe oprichtingen. Bestaande BV’s, zowel slapende als actieve ondernemingen, horen niet tot het aanbod.