Lege BV kopen

Lege BV kopen

In plaats van zelf een BV te beginnen kun je ook een bestaande BV kopen. De meeste BV’s zijn actief. Dat betekent dus een hele bedrijfsovername en dus een complexe stap. Maar er zijn ook slapende bedrijven. Bedrijven die geen activiteiten meer verrichten, maar wel nog altijd in het handelsregister staan ingeschreven. Wij zetten de voor- en nadelen van een lege BV kopen ten opzichte van een eigen oprichting op een rij.

Een slapende, lege BV is een besloten vennootschap zoals elk ander, maar dan zonder enige activiteit. Deze heeft aandelen en verder geen eigendommen of schulden. Tenminste, dat is iets dat je beter goed vooraf kunt (laten) onderzoeken, anders koop je geen lege BV maar een onderneming met spreekwoordelijke lijken in de kast. Door de aandelen van deze BV over te nemen, word je eigenaar van deze BV en dus verantwoordelijk voor het handelen hiervan.

Wil je advies van een boekhouder of administratiekantoor? Met enkele vrijblijvende offertes vergelijk je eenvoudig de tarieven van boekhouders en accountants uit je eigen regio.

Lege BV kopen vs een nieuwe oprichting

De verschillen met het zelf oprichten van een BV is dat een slapende BV al bestaat. Je gaat dus niet door de molen van een oprichting. Al is deze voor de gewone BV al sterk versoepeld, want ook daar is geen toetsing van het Ministerie van Justitie meer van toepassing. Daarnaast was er in het verleden het voordeel dat de verplichte kapitaal-eis was voldaan, en dat overnemen soms sneller ging. Omdat in 2012 de wetgeving rond de oprichting van de besloten vennootschap is aangepast, zijn deze voordelen komen te vervallen. Al is het nog altijd aan te raden om bij de oprichting van een BV te zorgen dat deze wel financieel op eigen benen kan staan.

Omdat het kostenaspect is komen te vervallen – een lege BV kopen is duurder dan een eigen oprichting – zijn de voordelen zeer beperkt. Bij een eigen oprichting kun je zelf de naam, statuten en hele indeling van de BV bepalen. Bij een overname ben je gebonden aan wat je voorganger zoal heeft bedacht.

Risico’s aan het kopen van een lege BV

De lege BV heeft een vrij negatief imago. Daarnaast is het belangrijk dat de achtergrond helder is. Je loopt de kans dat de historie de verplichte jaarlijkse accountantsverklaring bemoeilijkt. Daarnaast bestaat de kans dat het verleden van je bedrijf extra aandacht krijgt van de belastingdienst. Al geldt dit voor alle bedrijfsovernames. Als je een BV koopt, slapend of juist zeer actief, is het altijd zaak om vooraf een notaris en/of accountant de geschiedenis van het bedrijf goed te laten onderzoeken.

Door de nieuwe wetgeving die in 2012 is ingegaan is de vraag naar deze slapende BV’s sterk afgenomen. Maar het aanbod was al enige tijd beperkt. Zo heeft de overheid bepaald dat de Kamer van Koophandel per 1 september 1994 eigenaren van slapende bedrijven mag motiveren om deze te laten ontbinden. De KvK heeft hierbij zelfs de bevoegdheid gekregen om BV’s te schrappen. Dit heeft ervoor  gezorgd dat het aantal slapende bedrijven enorm is afgenomen.

Sinds 2012 is de handel in lege BV’s vrij beperkt geworden. BV Beginnen biedt alleen compleet nieuwe oprichtingen. Bestaande BV’s, zowel slapende als actieve ondernemingen, horen niet tot het aanbod.